A Hard Dog Race gondolata Púza András fejében fogant meg.

A verseny ötletéhez életének néhány meghatározó élménye vezetett el. Ezek közül kronologikusan és jelentőségében is első a kutyákhoz fűződő kapcsolata. Gyerekkorban ejtette rabul a kutyák világa, ahogy ő mondta „kutyaszőrbe kapaszkodva tanultam járni”. Később fontos élmény volt András számára, hogy egy személykereső mentőkutyás csapat tagjaként bővíthette ismereteit. Az itt szerzett tapasztalatok elindították a hobbi kutyatartástól a hivatásos kutyázás irányába.

Majd katonaként szolgált a Magyar Honvédségben, megjárta Afganisztánt, egy 7 hónapos misszióban kutyavezető tűzszerészként. Itt az extrém helyzetekben szükséges kitartás fontosságát és a csapatszellem életmentő erejét tanulta meg. Innen szerelt le kutyájával Roninnal, aki most már, a sok bombakeresések után, élvezi a családi kutya szerepét.

A kutyák szeretete, megértése mellett tetten érhető a HDR gondolatában a harcművészetek, a küzdősportok világa is, amelyet szintén gyermekkorában ismert meg. A tatamin, az edzőtáborok porában, tanulta meg, hogy nincs akadály, amit hittel és akaraterővel ne lehetne leküzdeni, és hogy a sportemberek közösségében tartós, bizalmon alapuló barátságok kötődnek.

Végül, de nem utolsó sorban nagy hatást gyakoroltak rá az extrém akadálypályás futóversenyek, amelyeken versenyzőként indult, és amelyek kutya nélküli előképei a HDR-nek. Egy-egy ilyen kihívás legyőzése után azonban nem hagyta nyugodni a kérdés, hogy „Jó, ez szuper volt! De hol a kutyám?!”

Így szinte adta magát a gondolat, hogy létre kellene hozni egy olyan versenyt, ahol mindezek az erények megmutatkozhatnak, és ezek a tapasztalatok tesztelhetők, bővíthetők. Ezek az élmények együtt teremtették meg Hard Dog Race ötletét.

Ki az a Hard Dog Race, avagy az alapító személyes gondolatai

A Hard Dog Race emblémája szerzői jogilag védett, felhasználása bármilyen formában csak és kizárólag a Hard Dog Race írásos engedélyével lehetséges!